Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ




Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το θέμα αυτό θα θέλαμε να κάνουμε μια απλή  προσέγγιση πάνω  
σ’ αυτό, ξεκαθαρίζοντας ορισμένες έννοιες :
1)       Πιστοποίηση Πολλαπλασιαστικού υλικού (δενδρύλλια , σπορόφυτα, μοσχεύματα, σπόροι , κ.λ.π.) σημαίνει ότι  Πολλαπλασιαστικό Υλικό που θα  φυτευτεί στο χωράφι είναι ελεγμένο όσον αφορά :
Ø      Την πιστότητα – καθαρότητα  τους είδους και της ποικιλίας ή του υβριδίου
Ø      Την απαλλαγή από παθογόνα ( έντομα , μύκητες , βακτήρια, νηματώδεις)
Ø      Την καλή φυσική - θρεπτική κατάσταση του υλικού και την φυτρωτικότητα των σπόρων.
Αυτό ουσιαστικά είναι το 1ο στάδιο της διαδικασίας προς το πιστοποιημένο πρωτογενές  αγροτικό προϊόν.
2)      Πιστοποίηση καλλιέργειας . Είναι το 2ο στάδιο της διαδικασίας όπου γίνεται πιστοποίηση της μεθόδου καλλιέργειας που ακολουθήθηκε , συγκεκριμένα:
Ø   Βιολογική καλλιέργεια . Σε αυτή την μέθοδο παραγωγής δεν χρησιμοποιούνται τοξικά χημικά για την φυτοπροστασία της καλλιέργειας ενώ και τα λιπάσματα προέρχονται από φυσικές ουσίες. Η μέθοδος αυτή βασίζεται κυρίως στην πρόληψη των προσβολών από εχθρούς και ασθένειες.
Ø   Καλλιέργεια ολοκληρωμένης διαχείρισης  . Σε αυτή την μέθοδο παραγωγής αγροτικών προϊόντων  χρησιμοποιούνται τα κλασικά χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα αλλά με μεθόδους και κανόνες έτσι ώστε να μην εγκυμονεί κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές. Τέτοια πρωτόκολλα παραγωγής είναι τα AGRO 2-1 ή 2-2 ,  GLOBALGAP κ.λ.π.
Και στις δύο μεθόδους  ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα παραγωγής για κάθε καλλιέργεια ενώ γίνετε καταγραφή όλων των στοιχείων της καλλιέργειας και τυχαίες δειγματοληψίες του προϊόντος πριν την συγκομιδή, ώστε να διαπιστώνεται ότι τα τελικά πρωτογενή αγροτικά προϊόντα είναι ασφαλή για τον καταναλωτή. Η πλήρης καταγραφή των στοιχείων (αριθμός χημικών επεμβάσεων, ποσότητες και είδη λιπασμάτων , αρδεύσεις, ημερομηνία συγκομιδής κ.λ.π.)  της καλλιέργειας καταχωρείται σε κάθε παρτίδα προϊόντος και είναι στοιχεία διαθέσιμα στον τελικό καταναλωτή ή υπηρεσίες που διενεργούν ελέγχους.
Στην περίπτωση που το τελικό - προς κατανάλωση -  αγροτικό προϊόν χρειάζεται μεταποίηση ( καρπός ελιάς → ελαιόλαδο ,  Βιομηχανική Τομάτα → Πελτές Τομάτας,  φρούτα → χυμοί  , κ.λ.π.) τότε για να είναι πιστοποιημένο το μεταποιημένο τελικό αγροτικό προϊόν θα πρέπει και οι εγκαταστάσεις της μεταποιητικής επιχείρησης να έχουν πιστοποιηθεί και να λειτουργούν με τα πρότυπα αυτά (ISO 22000 , HACCP ,κ.λ.π.) .  Αυτό είναι και το 3ο στάδιο πιστοποίησης για να φτάσουμε σε τελικό πιστοποιημένο μεταποιημένο αγροτικό προϊόν.
Σχηματικά η διαδικασία είναι:
Πιστοποιημένο Πολλαπλασιαστικό Υλικό → Πιστοποίηση  καλλιέργειας (δίνει πιστοποιημένο πρωτογενές αγροτικό προϊόν)  → Πιστοποίηση εγκαταστάσεων μεταποιητικής βιομηχανίας (δίνει πιστοποιημένο μεταποιημένο αγροτικό προϊόν) .
                Είναι σαφές ότι εάν δεν τηρηθεί ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω στάδια τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για πιστοποιημένο αγροτικό προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου